Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 3655 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 21:32 :09 , 25 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
a sernik z brzoskwiniami to wegetariańskie prawda
Ciasto:
-margaryna 1 kostka
-mąka 1 szklanka
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-żółtka 2(bez białek)
Masa:
-serki homogenizowane waniliowe 6 sztuk
-szklanka cukru
-jajka całe 4 sztuki
-budyń śmietankowy (1 sztuka+2łyżki)
-smietana 2 łyżki
-cukier 2łyżki
-garść kokosu
-cukier waniliowy
Kruszonka:
1/4 masła
1/2 szklanki cukru
15 dag kokosu
1.Wyrabiasz ciasto i wykładasz nim brytwanke
2.Nastepnie wkładasz ćwiartki(czy jak tam pokroisz) brzoskwiń z puszek
3.Potem dodajesz do brytwanki masę a na sam koniec kruszonkę i pieczesz do złocistego koloru kruszonki (około 40 min)
Gorąco polecam i smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4008 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 1:25 :29 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Debi!!!!!! Śmietana 18 czy 30%? Kwaśna czy słodka?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Meg dnia 1:26 :51 , 28 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 3655 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 16:41 :19 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Wystarczy 18% i dobrze by było gdyby była slodka
A co znalazłaś smiałka??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4008 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 19:48 :26 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Ooo widzisz, dobrze, że piszesz
Tak sąsiadka mi zrobi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 3655 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 19:49 :32 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
A już myślałam że ty się pokusisz o upichcenie
ALe w takim razie i tak się wpraszam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4008 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 19:52 :24 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Ja nie umiem, z przepisem czy bez kuchnia to dla mnie reaktor atomowy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 3655 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 19:54 :34 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
TO tak jak ja kiedy robiłam mase solną
Miałam zakaz wstępu do kuchni przez pół roku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4008 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 19:57 :31 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Masę solną umiem, bo to i tak nie do jedzenia jest
Dobra, a teraz ma ktoś dobry przepis na karpatkę?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Księżniczka
Nieuleczalnie Chory
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 462 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z bajki Disneya Płeć:
|
|
Wysłany: 21:55 :40 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Bardzo pyszna polecam
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
1 cukier waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
4 jajka
Ponadto:
cukier puder do posypania
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4571 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań Płeć:
|
|
Wysłany: 22:05 :39 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Meg ja karpatke robie z paczki taka do kupienia w sklepie Pyszna jest
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4008 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
|
Wysłany: 22:12 :07 , 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Adzik ja wcale nie robię. Mi robią
Dzięki Księżniczko!! Na weekend majowy będzie co jeść
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|